Waarde
creëren uit

datamanagement

Data is overal. Organisaties verzamelen steeds meer data en wij als consumenten gebruiken dit dagelijks. Ook binnen jouw organisatie wordt er ongetwijfeld veel data bewust of onbewust verzameld. Hoe je met deze data omgaat, verzamelt, beveiligd én de betrouwbaarheid van data, wordt allemaal bepaald door datamanagement. Hoe kan datamanagement helpen in het borgen van een datastrategie voor jouw organisatie? Wat zijn de voordelen van datamanagement en waarom zou jouw organisatie aan datamanagement moeten doen?

Mobilee heeft jarenlange ervaring in de realisatie van datagedreven werken en het opzetten en managen van een datastrategie. Meer informatie?


Neem vrijblijvend contact op

 • Operationele excellentie
 • Wendbaar organiseren
 • Data als strategische grondstof
 • Slagvaardige informatiemanagement
 • Perfecte klantbeleving
Visie & Leiderschap
Klikbare expertises

Wat is een datamanagement?

Datamanagement is alles wat te maken heeft met databeheer; verzamelen, beheren, actualiseren en onderhouden van data binnen een organisatie. Zo wordt er gekeken naar databestanden en worden mutaties in databestanden gecontroleerd en databestanden verrijkt. En dit alles volgens de dan geldende regelgeving, op de juiste plek en op het juiste moment. Om waarde te halen uit data is het belangrijk dat data betrouwbaar is. Immer belangrijke managementbeslissingen worden genomen op basis van beschikbare data. Datamanagement heeft hierbij de volgende belangrijke taken:

 • Verzamelen van de juiste data
  De juiste data verzamelen op een betrouwbare manier. Bepalen op welke basis en data er besluiten moeten worden genomen binnen onze organisatie? De data moet bijdragen aan de algehele strategische doelstellingen van de organisatie.
 • Beheren van data
  Data ordenen en structureren zodat deze door toegewezen personen kan worden gebruikt. Het is voor medewerkers duidelijk welke definitie van data jouw organisatie hanteert en welke data toegankelijk en beschikbaar is. Datastromen worden beheerst en uiteindelijk wordt beschikbare data ingezet voor strategische doelstellingen binnen jouw project of organisatie.
 • Onderhouden en beveiligen van data
  Datamanagement zorgt ervoor dat data actueel en beveiligd is volgens de geldende AVG-regels. De nieuwste AVG-regels moeten hierbij in acht worden genomen door iedereen die toegang heeft tot data. Zeker als er belangrijke besluiten moeten worden genomen, is het raadzaam om dit te doen op basis van actuele data.

Voordelen 
datamanagement

Bij goed datamanagement kan een organisatie veel waarde halen uit het verbeteren van bedrijfsprocessen, een product of dienst. Doordat data bij correcte datamanagement op dezelfde overzichtelijke plek terug te vinden is, kan iedereen op ieder moment de gegevens vinden die hij/zij zoekt in het datamanagementsysteem. Bedrijfsprocessen kunnen goed worden uitgevoerd en worden gemonitord en goede managementbeslissingen kunnen worden genomen aan de hand van de beschikbare data.

Goed datamanagement zorgt er ook voor dat de kwaliteit van data goed is en blijft. Dit is belangrijk om goede en snelle bedrijfsbeslissingen te nemen. Door alle data in één systeem te organiseren, voorkomt dit dataverlies. Wel is het heel belangrijk dat verzamelde data actueel is en consistent data in het datamanagementsysteem blijft binnenkomen. Dit kan door intern de juiste systemen aan elkaar te knopen of door externe informatiebronnen toe te voegen. Met een gebruiksvriendelijk datamanagementsysteem blijft alles eenvoudig en overzichtelijk bij elkaar.

Mobilee helpt bij het opzetten van datamanagement voor jouw organisatie door op een gestructureerde en projectmatige wijze een lange termijn oplossing op te zetten waardoor er concrete waarde ontstaat bij onze klanten. Meer informatie, neem contact met ons op.

Master en
Enterprise datamanagement

Er zijn verschillende termen rondom datamanagement. Zo wordt er o.a. onderscheid gemaakt tussen Master datamanagement en Enterprise datamanagement. De verschillen tussen de definities zijn:

 • Master datamanagement
  Master Data Management, ook wel MDM genoemd, betekent dat alle data centraal wordt opgeslagen in jouw organisatie. We hebben het over de ‘master data’ in een ‘master file’ en dit kan gaan over verkoopinformatie, voorraadbeheer, informatie over processen, een klant of een dienst.
 • Enterprise datamanagement
  Enterprise datamanagement, ook wel EDM genoemd, betekent dat het om een organisatie-brede aanpak van datamanagement gaat. We hebben het bij enterprise datamanagement over het over een gestructureerde wijze identificeren, classificeren, registreren, modelleren, ontsluiten, beveiligen, archiveren en vernietigen van gegevens.

Wat valt er onder
data?

Onder data vallen alle gegevens die een organisatie digitaal verzameld over bedrijfsprocessen, klanten, diensten en producten. Bij de juiste presentatie van data, geeft dit gebruikers inzicht en helpt dit organisatie-breed om niet meer alleen beslissingen te nemen op basis van instinct maar juist op basis van informatie.

Denk aan bijvoorbeeld verkoop- en inkoopcijfers, klantinformatie, of persoonsgegevens. Naast de data die je als bedrijf zelf verzameld; krijg je als organisatie ook steeds vaker te maken met data via externe bronnen.


Ontvang nieuws over datagedreven werken in je mailbox

Andere onderwerpen
Wendbaar organiseren

Slimmer samenwerken en succesvol veranderen.

Slagvaardige informatiemanagement

Zet informatie en IT in om doelstellingen en strategie te ondersteunen.

Operationele excellentie

Prestaties verbeteren op  het gebied van klantervaring, reduceren van kosten of het verhogen van productiviteit.

Perfecte klantbeleving

Continue inspelen op klantbeleving met excellente dienstverlening.

Projecten & verdieping