Succesvol datagedreven
werken

Datagedreven werken, datastrategie en datamanagement zijn termen die je de laatste jaren steeds vaker hoort. Het verzamelen van data, analyseren van data en keuzes maken op basis van bestaande data wordt steeds meer gedaan. Maar wat betekent nu eigenlijk datagedreven werken? Wat zijn de voordelen van datagedreven werken?

Mobilee heeft jarenlange ervaring om organisaties te helpen om meer datagedreven te werken. Zo publiceerden wij eerder al het e-book ‘Datagedreven werken: zes onmisbare bouwblokken’.


Download het gratis e-book Datagedreven

 • Operationele excellentie
 • Wendbaar organiseren
 • Data als strategische grondstof
 • Slagvaardig informatiemanagement
 • De perfecte klantbeleving
Visie & Leiderschap
Klikbare expertises

Wat is datagedreven werken?

Veel bedrijven en organisaties nemen grote en kleine beslissingen op basis van onderbuikgevoel, op basis van aannamen. “Zo deden we dat toch altijd?” is een veelgehoorde uitspraak. Als je de juiste data weet te verzamelen over jouw doelgroep of een bepaald probleem – én je weet deze data op een juiste manier te lezen – dan draagt dit bij aan snellere en betere beslissingen binnen jouw organisatie. Onderzoek wijst dan ook uit dat een organisatiecultuur gebaseerd op feiten en data een hogere winstgevendheid heeft, financieel sterker ervoor staat en zorgt voor een hogere klanttevredenheid.

Keuzes maken op basis van data noemen we datagedreven werken (datadriven). De definitie van datagedreven werken is dan ook:

“Beslissingen nemen en conclusies trekken die geïnformeerd zijn door data en analyses”

De data is dus meestal leidend binnen keuzes die door de organisatie worden gemaakt. Zo kunnen organisaties gebruikersdata en klikdata vanuit verschillende kanalen verzamelen en daarmee inzicht krijgen op de klantreis. Verzekeraars kunnen door verschillende datasets (zoals de gezinssamenstelling en het gezinsinkomen) te combineren, voorspellen welke doelgroep waarschijnlijk vaker spoedeisende hulp nodig heeft.

Met datagedreven werken kun je bedrijfsprocessen verder optimaliseren, data visualiseren door medewerkers realtime inzicht te geven in dashboards, de klantreis analyseren en daarnaast kunnen organisatiebeslissingen worden gemaakt op basis van data.

Waarom datagedreven werken?

Steeds meer organisaties hebben een datagedreven werken-strategie. Op deze manier kunnen feiten worden gepresenteerd en wordt er niet meer afgegaan op onderbuikgevoel. Met datagedreven werken kun je slimmer en sneller werken en kun je bijvoorbeeld:

 • Sturen op processen
 • Patronen herkennen in klantgedrag op basis van data
 • Nieuwe verdienmodellen herkennen en daarmee concurrentievoordeel behalen door het analyseren van data
 • Goede en snelle onderbouwde keuzes maken op basis van data en hiermee stakeholders overtuigen

Wil je als organisatie werken aan je datagedreven cultuur? Dan moet de werkwijze van jouw medewerkers veranderen. Dit vergt aandacht en tijd en dit behaal je dus niet binnen één dag. Er is in veel organisaties zoveel data die verloren gaat, terwijl het een goudmijn voor je business is. Een organisatieverandering is hiervoor essentieel. Daarnaast moet de juiste kennis van data in jouw organisatie worden geborgd. Denk aan een business- of informatie analist, data architect of business intelligence specialist. Weet jij al hoe je start met jouw datagedreven strategie? Laat je inspireren door de rollen die onze consultants regelmatig vervullen.

Datagedreven werken waarde halen uit data
Hoe start je met datadriven werken?

Vergeet het onderbuikgevoel, begin met het analyseren van feiten! De data die jij verzamelt op je website of binnen je organisatie is enorm belangrijk om mee te nemen wanneer je belangrijke beslissingen maakt. Bovendien is het ook enorm efficiënt, want je kunt uit je data gemakkelijk filteren wat bijvoorbeeld wel of niet werkt. Je kunt dan denken aan het verbeteren van prestaties, maar met datadriven werken speel je ook in op kansen. Je maakt immers keuzes die gebaseerd zijn op inzichten uit data. Probeer één werkproces per keer te onderzoeken en kijk hoe je hier data uit kunt halen. Kan dit beter of betrouwbaarder? Pak dan eerst dit werkproces aan voordat je naar de volgende stap gaat. Klein beginnen is ook key wanneer veel medewerkers van je organisatie de data te complex vinden en er daarom liever niet aan beginnen. Door het in kleinere stukjes te verdelen, blijft het behapbaar én realiseerbaar voor je medewerkers.

Lees meer over klein beginnen met datagedreven werken voor grootse resultaten.

Datagedreven organisaties

De laatste jaren zijn er steeds meer organisaties die hun data leidend laten zijn in hun organisaties. Die enkel nog beslissingen nemen op basis van data. Dit zijn datagedreven organisaties. Het is voor alle organisaties interessant om datagericht te werken. Of we het nu hebben over het sociale domein zoals de overheid, gemeente, onderwijs of juist commerciële organisaties zoals pensioendiensten, de industrie, verzekeraars of financiële sectoren.

Wil jouw organisatie ook meer datagedreven werken en ben jij ook overtuigd dat een ‘datagedreven werken strategie’ bijdraagt aan inzicht en jouw doelstellingen? Mobilee heeft jarenlange ervaring om organisaties te helpen meer datagedreven te werken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor hulp bij jouw datagedreven strategie.


Hoe krijg ik goede data uit mijn organisatie?

Goede data staat of valt met goede technologie. Wanneer je als basis uitgaat van data – en je hier organisatorische en strategische beslissingen op baseert – is het van cruciaal belang dat je betrouwbare data verzamelt. Begin daarbij klein en laat je gevoel ook nog steeds een rol spelen. Het interpreteren en maken van keuzes aan de hand van data vraagt immers om veel kennis en ervaring binnen (de processen van) de organisatie. Lukt het je om goede verklarende inzichten te krijgen, dan kun je de stap maken naar voorspellingen. Ook datamanagement en datastrategie zijn van groot belang wanneer je een datadriven organisatie bent.


Ontdek de 6 bouwblokken voor datagedreven werken

Voordelen van datagedreven werken

Wat zijn voordelen van datagedreven werken? Waarom heeft jouw organisatie baat bij datagericht werken?

Je kunt met data en analyses:

 • Terugkijken naar historische datapunten
 • Realtime monitoren van klantgedrag en de customer journey
 • Analyseren van klantgedrag
 • Interne processen analyseren
 • Klantbeleving en -interacties verbeteren
 • Datastromen automatiseren door middel van RPA of proces mining
 • Toekomstig gedrag voorspellen door middel van AI of de analyse van Big Data
 • Financieel inzicht krijgen in projecten

Bekijk ook wat onze klanten hebben gedaan met datagedreven werken of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om het laatste nieuws rondom digitale transformatie en datagedreven werken te ontvangen in je mailbox. Lees hoe je jouw data waardevol maakt.

Voorbeelden uit de praktijk

Heb je ooit te maken gehad met achterstallige betaling van een factuur? Dan treedt er een datadriven proces in werking. Bij het signaal van een uitgebleven betaling wordt er na een bepaalde tijd automatisch een betalingsherinnering verstuurd. Van een automatisch verstuurde mail tot verkoopcijfers of de hardloop-app op je smartphone: data is overal – en dús wil je het gebruiken ook. De professionals van Mobilee helpen je graag om met jouw organisatie de switch te maken naar datagedreven werken.


Ontvang nieuws over datagedreven werken

Andere onderwerpen
Wendbaar organiseren

Slimmer samenwerken en succesvol veranderen.

Slagvaardig informatiemanagement

Zet informatie en IT in om doelstellingen en strategie te ondersteunen.

Operationele excellentie

Prestaties verbeteren op  het gebied van klantervaring, reduceren van kosten of het verhogen van productiviteit.

De perfecte klantbeleving

Continue inspelen op klantbeleving met excellente dienstverlening.

Projecten & verdieping