Nieuwe datawetgeving? Data governance helpt én biedt extra kansen
Dit interview is eerder gepubliceerd via de website van MT/Sprout.
Kunstmatige intelligentie en data leveren veel mogelijkheden. Tegelijkertijd moet je rekening houden met nieuwe Europese regelgeving als de Data Act en de AI Act. Data governance helpt niet alleen om hierop te anticiperen, het biedt ook extra kansen, vertellen experts Lorena Tol en Ralf Spiering.
Maakt jouw organisatie al gebruik van kunstmatige intelligentie? Nu de ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, ontdekken steeds meer mensen de mogelijkheden van deze nieuwe technologie. Maar dit brengt ook nieuwe uitdagingen mee op het gebied van veiligheid, privacy en ethiek. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verzamelde data en hoe verwerk en bescherm je deze?
Lorena Tol en Ralf Spiering, data governance experts bij Mobilee, leggen uit dat overheden dit willen reguleren door nieuwe wet- en regelgeving in te voeren. ‘Vanuit de Europese Unie komt er de Data Act en de AI Act aan, deze worden uiterlijk binnen twee jaar actief’, vertellen ze.
Hulp nodig met data governance?
Neem vrijblijvend contact op
Veel bedrijven hebben echter nu hun dataverzameling en verwerking nog niet goed genoeg ingericht om te kunnen anticiperen op bestaande of nieuwe wetgeving. Dit zorgt bijvoorbeeld voor datalekken, problemen bij het naleven van bestaande wetgeving en inefficiënte datahandeling, stelt Spiering. Het is dan ook belangrijk om bewust om te gaan met data en technologie. Data governance is daar een belangrijk middel voor.
Wat is data governance?
‘Veel bedrijven onderzoeken nu wat de mogelijkheden en kansen zijn van AI. Zodra er een oplossing is gevonden om AI een plek te geven in de bedrijfsvoering adviseren we om snel en zorgvuldig het proces, de data, IT en afspraken te documenteren. Ook is het essentieel om vast te leggen wie de eigenaar van de data is, en wie ervoor verantwoordelijk is binnen de organisatie. Zo kun je later sneller en eenvoudiger anticiperen op wet- en regelgeving’, vertelt Spiering.
Data governance draait om het beheer van de beschikbaarheid, bruikbaarheid, integriteit en beveiliging van alle data die je als bedrijf verzamelt en gebruikt. ‘Het zorgt voor de structuren, kaders en richtlijnen om data effectief te kunnen managen’, legt Tol uit. ‘Het gaat niet alleen om het naleven van regels, maar onder andere ook om het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van de data.’
Welke kansen biedt data governance?
Data governance helpt om te anticiperen op nieuwe wetgeving. Maar het biedt ook andere kansen voor de organisatie. We lichten er vier uit.
#1 Onderbouwde beslissingen mogelijk maken
Een heldere data governance stelt organisaties in staat om de kwaliteit van hun data te verhogen. Wanneer de inputdata van de juiste kwaliteit is, is ook de outputdata van hogere kwaliteit. Met betrouwbare data kunnen leidinggevenden beter onderbouwde beslissingen nemen. ‘Een planningsoptimalisatietool kan bijvoorbeeld alleen maar goed werken als de juiste inputdata wordt geleverd. Als deze vervuild is, heeft dit impact op de output’, legt Tol uit.
Schrijf je voor onze nieuwsbrief rondom digitale transformatie
Schrijf je in
#2 Overtuigingen en delen van successen
Veel organisaties willen datagedreven werken, maar vinden het moeilijk om de waarde van data aan de rest van de organisatie aan te tonen. Het wordt vaak gezien als ingewikkeld, duur en zonder concrete waarde.
Binnen data governance spelen data-ambassadeurs of change consultants daarom een cruciale rol. Zij zijn voortdurend bezig met het overtuigen van stakeholders, het delen van successen en het waarborgen van een succesvolle datatransformatie. Ze laten de rest van de organisatie zien wat waardevolle data een organisatie oplevert, maar ook hoe het kan lijden onder slechte data.
#3 Heldere verdeling van expertise en verantwoordelijkheden
Data governance draait om het scheppen van orde, bijvoorbeeld door op verschillende afdelingen data-experts aan te wijzen. Zo kun je snel de juiste mensen betrekken bij veranderingen of nieuwe projecten. Dit maakt het makkelijker om de benodigde kennis te verzamelen en snel beslissingen te nemen. En makkelijker om de nieuwe wetgeving te implementeren met de juiste personen.
#4 Verbindende rol
In haar werk als data governance-expert helpt Tol organisaties bij het optuigen van data governance frameworks. Ze ziet hierbij dat het vormen van een multidisciplinair kernteam een belangrijke succesfactor is. Data governance is namelijk de verantwoordelijkheid van de hele organisatie.
Spiering vult aan: ‘Data governance kan ook een verbindende factor zijn. Je overziet het hele speelveld van data management-initiatieven en kunt zaken met elkaar in verbinding brengen, organiseren en prioriteren. Het brengt alles bij elkaar en tilt het naar een volwassenheidsniveau.’
Tol is het hiermee eens: ‘Doordat je de juiste stakeholders met elkaar verbindt, kun je meer profijt halen uit nieuwe technologie.’