7 Succesfactoren die jouw wendbare realisatiekracht vergroten

3 april 2025

Veel organisaties worstelen met dezelfde uitdagingen: er is onduidelijkheid over de strategische richting, prioriteiten zijn niet scherp, teams presteren niet optimaal, samenwerking tussen medewerkers hapert en eigenaarschap ontbreekt. Het gevolg? De organisatie is niet in staat om snel en effectief in te spelen op veranderende (klant)behoeften. Wendbare realisatiekracht is niet langer een keuze, het is een noodzaak. Organisaties die deze vaardigheid ontwikkelen, behouden hun strategische positie én winnen aan slagkracht en duurzaamheid. Wendbaar realiseren is daarom de sleutel tot succes in een dynamische omgeving.  

Wat verstaan we binnen Mobilee onder wendbaar realiseren? En met welke factoren moet je aan de slag om je wendbare realisatiekracht te vergroten? In dit artikel gaan we in op deze twee vragen en delen onze consultants hun inzichten om richting te geven, eigenaarschap te stimuleren en samenwerking naar een hoger niveau te tillen. 

Wat we verstaan onder wendbare realisatiekracht

Wendbaar realiseren betekent het vermogen van een organisatie om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, met als doel een duidelijke, gezamenlijke ambitie te verwezenlijken. Het is geen tijdelijk project; het is een manier van werken die vraagt om een nieuwe benadering van leiderschap, samenwerking en eigenaarschap.  

Waarom wendbaar realiseren?

Wendbaar realiseren gaat verder dan alleen reageren op veranderingen. Het betekent dat je vooruitkijkt en proactief nieuwe mogelijkheden creëert. Het vraagt om een verandering in de manier waarop je werkt, samenwerkt en leiderschap toont. Wendbaarheid stelt je in staat om kansen te benutten, bedreigingen te minimaliseren en toekomstbestendig te blijven. Door vanuit een gezamenlijke ambitie te werken en een cultuur van continu leren en verbeteren te omarmen, leg je de basis voor succes.   

De 7 Succesfactoren  

Om de wendbare realisatiekracht van een organisatie te vergroten, zijn er zeven cruciale factoren die elkaar versterken. Deze factoren vormen samen een stevig fundament waarop jouw organisatie kan bouwen:  

1. Doel

Een duidelijk en gezamenlijk doel is de basis van wendbare realisatiekracht. Zonder richting kunnen teams niet effectief samenwerken of prioriteiten stellen.
Het vaststellen van een doel begint bij het formuleren van een heldere ambitie. Een gedeelde ambitie zorgt voor samenhang en maakt het eenvoudiger om snel te schakelen wanneer dat nodig is. Dit kan echter overweldigend zijn. Daarom is het belangrijk om grote doelen op te splitsen in kleinere, behapbare stappen, bijvoorbeeld kwartaal- of sprintdoelen. Door deze doelen te visualiseren, maak je ze tastbaar en haalbaar. Tools zoals Obeya borden helpen om deze doelen inzichtelijk te maken en de voortgang te monitoren.  

2. Organisatiestructuur

Een flexibele organisatiestructuur is essentieel om snel te kunnen reageren op nieuwe uitdagingen en kansen. Dit betekent dat je afstapt van starre hiërarchieën en werkt met autonome, cross-functionele teams die verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen resultaten.  

Het is belangrijk om regelmatig te reflecteren op de effectiviteit van je structuur, zodat je weet waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Zijn de communicatielijnen kort? Kunnen teams snel beslissingen nemen? En sluit de structuur aan bij de strategie en cultuur van de organisatie? Door een structuur te creëren die flexibiliteit en samenwerking bevordert, bouw je aan een organisatie die klaar is voor de toekomst.  

3. Ritme

Een vast werkritme biedt stabiliteit en structuur, wat cruciaal is in een dynamische omgeving. Regelmatige planmomenten, evaluaties en feedbacksessies zorgen ervoor dat teams efficiënt werken en snel kunnen bijsturen wanneer dat nodig is.  

Het vinden van de juiste balans tussen stabiliteit en flexibiliteit is hierbij essentieel. Door het ritme duidelijk te communiceren, weten medewerkers en externe stakeholders wat ze kunnen verwachten. Dit vergroot het vertrouwen en versterkt de samenwerking.  

4. Focus

Focus betekent keuzes maken. Het is belangrijk om expliciet te bepalen waar je wél en niet aan werkt. Dit voorkomt versnippering van energie en zorgt ervoor dat teams zich volledig kunnen richten op wat echt belangrijk is.  

Regelmatige reflectie is hierbij cruciaal. Stel jezelf en je team de vraag of de prioriteiten nog kloppen en pas deze aan waar nodig. Door een balans te vinden tussen geplande taken en ruimte voor het onverwachte, behoud je de controle over je werkdruk en verhoog je de kwaliteit van het werk.  

5. Lerend Vermogen

Een organisatie die leert, groeit. Wendbaarheid vraagt om een cultuur waarin leren centraal staat. Dit begint bij een groei mindset, waarin uitdagingen worden gezien als kansen en fouten worden omarmd als leermomenten.  

Creëer een omgeving waarin teams de vrijheid hebben om te experimenteren en te reflecteren. Een eenvoudige manier om dit te doen, is door aan het einde van elke vergadering tijd vrij te maken voor een korte evaluatie: wat ging goed, wat kan beter en wat doen we de volgende keer anders? Door continu te leren, blijft jouw organisatie zichzelf verbeteren.  

6. Leiderschap

Leiderschap is de drijvende kracht achter een wendbare organisatie. Dienend leiderschap legt de verantwoordelijkheid laag in de organisatie, waardoor teams de ruimte krijgen om beslissingen te nemen en eigenaarschap te tonen.  

Als leider stimuleer je open communicatie en een cultuur waarin fouten maken wordt gezien als een kans om te groeien. Door vertrouwen te geven en een veilige omgeving te creëren, versterk je de betrokkenheid en motivatie van je teams. Dit is cruciaal voor een organisatie die wendbaar wil zijn.  

7. Effectieve Dialoog

Communicatie vormt de kern van samenwerking en besluitvorming. Een effectieve dialoog zorgt ervoor dat alle perspectieven worden gehoord en dat teams gezamenlijk tot de beste oplossingen komen.  

Investeer in open en constructieve gesprekken. Introduceer bijvoorbeeld check-ins en check-outs om vergaderingen gestructureerd te beginnen en af te sluiten. Dit versterkt de focus en zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit. Een organisatie die tijd investeert in communicatie, zal merken dat deze investering zichzelf terugbetaalt in betere resultaten.  

Samenhang en Versterking  

De zeven succesfactoren staan niet op zichzelf. Ze zijn met elkaar verweven en versterken elkaar in een continu proces van leren, aanpassen en verbeteren. Door bewust te investeren in deze factoren, creëer je een organisatie die zowelreageert op veranderingen alsook deze actief benut om te groeien. Wendbaar realiseren wordt zo een strategie én een manier van werken die duurzame waarde oplevert.  

Webinar Wendbaarheid in actie

24 april nemen Mobilee consultants Lard Munten, Lorraine Ho en Mieke Smeding je in de interactieve webinar “Wendbaarheid in Actie” mee in hoe jij de 7 succesfactoren kan inzetten in jouw organisatie. Tijdens de webinar ontdek je hoe je jouw organisatie transformeert tot een lerende organisatie die proactief omgaat met verandering. Vanuit praktijkvoorbeelden ga je in breakouts ook zelf aan de slag met de 7 succesfactoren voor jouw organisatie. Je leert hoe je een structuur, cultuur en ritme ontwikkelt, die mensen helpen om effectief om te kunnen gaan met verandering, zodat ook jouw organisatie klaar is voor de toekomst.