Mobilee implementeert ‘Tjeenkie’ als informateur
(Oud) Informateur Tjeenk Willink (79) sprak de afgelopen weken met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer om de mogelijkheden tot het vormen van een kabinet te onderzoeken. Hoewel de heer Willink een zeer ervaren en deskundig informateur is, is men over het algemeen niet te spreken over de snelheid van het proces. Minister-President Rutte heeft daarom, in de achterkamertjes van de Staten-Generaal, Mobilee gevraagd een oplossing te zoeken om de stilstand van het proces van informeren een halt toe te roepen en het proces te verbeteren. Mobilee heeft de heer Tjeenk Willink inmiddels vervangen door ‘Tjeenkie’ een AI-robot. Deze robot haalt zijn informatie uit de krochten van de Tweede Kamer en is in staat om fracties af te luisteren en is aan het werk gegaan met al deze data.
Zoals inmiddels Nederland heeft vernomen, heeft ‘Tjeenkie’ het proces enorm doen versnellen met een advies aan de Tweede Kamer tot resultaat.
De eerste resultaten van ‘Tjeenkie’ zijn zichtbaar gemaakt:
- Uit de ‘impasse’: Het is ‘Tjeenkie’ gelukt om de partijen uit de impasse te halen, die begin vorige maand was ontstaan, door gekozen volksvertegenwoordigers te confronteren met informatie die niet openbaar mag worden. Hen is een ‘Functie elders’ aangeboden. De meeste fractievoorzitters benadrukken het belang van deze gezamenlijke aanpak, zegt hij. Met name omdat de meeste fractievoorzitters niet willen dat hun geheimen geopenbaard worden, verwacht ‘Tjeenkie’.
- Dualisme en vertrouwen: Er moet een duidelijkere scheiding komen tussen kabinet en parlement. ‘Tjeenkie’ neemt de rol over van de Tweede Kamer om het kabinet te controleren. De gekozen volksvertegenwoordigers worden naar huis gestuurd en kunnen gebruik maken van hun riante wachtgeldregeling.
- Geen ellenlang regeerakkoord: De meeste partijen zijn voorstander van een beknopt regeerakkoord, blijkt uit het afluisteren. Dit regeerakkoord zal gepubliceerd worden via het Linked Open Data Netwerk, eventueel geborgd via een peer-to-peer netwerk waar transacties tussen lezers onderling plaatsvinden zonder tussenpersoon. ‘Tjeenkie’ geeft hierbij aan nog wel te twijfelen over deze koers, omdat hij dan zijn macht enigszins uit handen geeft.
- Wie met wie? Hoewel de oorspronkelijke Tjeenk Willink het nog niet al te veel wil hebben over de poppetjes, wil ‘Tjeenkie’ dat wel. Profielen worden continue op basis van data verrijkt en zijn zelf ontworpen algoritme bepaalt wie met wie gaat samenwerken. Omdat vrijwel geen enkele partij met VVD-fractievoorzitter en huidig (demissionair) premier Rutte wil samenwerken, heeft “Tjeenkie ’een voorstel gedaan voor samenwerking met een nog te ontwerpen AI-robot ‘Rutje’. Dat zal helpen.
Desondanks de verbeteringen en opzienbarende resultaten, is er ook enige kritiek. Zo geven diverse dagbladen aan dat het wel opvallend is dat ‘Tjeenkie’ in het regeerakkoord aangeeft, bij digitaliseringstrajecten binnen de overheid, een voorkeur te hebben voor Mobilee en haar medewerkers. ‘Tjeenkie’ reageert hierop dat dit soort meningen niet bijdragen aan het herstel van het onderlinge vertrouwen, en dat het verder niet in discussie gaat met de ‘mainstream media’.
Over de Werkende Bij
Bij Mobilee houden we wel van een geintje. Met een beetje zelfspot en veel humor kijken we in de reeks De Werkende Bij (artikelen à la De Speld) naar de consultancybranche en ons bedrijf. Inmiddels is het schrijfteam van Werkendbij-items uitgebreid met extra ‘werkbijen’ wel te weten Daniël, Susan, Yorick, Thijs, Jannick en Tycho. Dit keer schrijven we over de formatie van de Tweede Kamer.