Waarde leveren met (agile) portfolio-management

Organisaties worden voortdurend geconfronteerd met de uitdaging om hun beperkte middelen optimaal te benutten. Of dit nu gaat om menskracht, expertises of (financiële) middelen: keuzes maken is onvermijdelijk. Welke projecten, initiatieven of programma’s krijgen prioriteit? Het beantwoorden van deze vragen vormt de kern van portfoliomanagement.

Binnen portfoliomanagement onderscheiden wij drie belangrijke processen waarmee je jouw portfoliomanagement kunt laten groeien in volwassenheid: portfolio definitie: welke initiatieven genereren de meeste business waarde en de prioriteren we, hoe richten wij vervolgens ons portfoliomanagement in volgens een portfolio governance én hoe zorgen we voor een goede portfolio executie? Mobilee helpt organisaties met realiseren van een wendbaar portfoliomanagement. Dit doen de experts portfoliomanagement al succesvol bij verschillende organisaties binnen de overheid, gemeentes en de zorg. 

Neem vrijblijvend contact op

  • Operationele excellentie
  • Wendbaar organiseren
  • Data als strategische grondstof
  • Slagvaardig informatiemanagement
  • De perfecte klantbeleving
Visie & Leiderschap
Klikbare expertises

Waarom (agile)
portfoliomanagement?

Portfoliomanagement zorgt ervoor dat jouw organisatie de juiste keuzes maakt in de besteding van schaarse middelen. Zonder een goed ingericht portfoliomanagementproces zullen projecten om de verkeerde redenen doorgaan: bijvoorbeeld omdat er geen duidelijke samenhangende doelstellingen zijn of aan te veel projecten tegelijk wordt gewerkt. Door portfoliomanagement gestructureerd in te richten, krijg je transparante besluitvorming waarmee je duidelijke onderbouwde keuzes maakt die waarde opleveren en bijdragen aan organisatiedoelstellingen.
Portfoliomanagement richt je het beste wendbaar (ook wel Agile) in. Met kortcyclische besluitvorming, een focus op waarde en zelforganisatie wordt je organisatie slagvaardiger en krijg je meer mogelijkheden om in te spelen op veranderende omstandigheden. De kracht van agile versterkt de effectiviteit van je portfoliomanagement! Meer lees je hierover in het artikel rondom agile portfoliomanagement. Een goede afstemming tussen informatiemanagement en portfoliomanagement is essentieel voor het optimaliseren van de waarde van IT-investeringen en het realiseren van de strategische doelstellingen van de organisatie. Lees hierover meer in het e-book informatiemanagement.


Download het e-book informatiemanagement


Processen van een wendbaar
portfolio management

Mobilee kijkt naar drie processen voor het verder optimaliseren of inrichten van portfoliomanagement: de processen ‘richten’, ‘inrichten’ en ‘verrichten’. Al deze processen zijn met elkaar verbonden en zullen repeterend moeten worden opgepakt, afhankelijk van de volwassenheid van de organisatie.

  1. Proces ‘richten’: wat is de portfolio definitie voor jouw organisatie? Bepaal hiervoor de initiatieven en strategische thema’s voor jouw organisatie waarna je beschikbare middelen en capaciteit vaststelt en de systematiek bepaalt van prioriteren.
  2. Proces ‘inrichten’: hoe richt je jouw portfolio governance in? Hiervoor kijk je naar de structurele besluitvorming in jouw organisatie, richt je het funnelproces, de tooling en dashboards in.
  3. Proces ‘verrichten’: hoe ga je naar de portfolio executie? Hiervoor begin je met het plannen van (de eerste) initiatieven, monitor je de resultaten, capaciteit en budgetbenutting.


Meer informatie of weten waar jouw organisatie staat? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Agile portfoliomanagement processen
De Mobilee manier
van werken


Samen met de klant

We werken nooit solitair maar altijd mét de opdrachtgever samen. Kennis en expertise van Mobilee wordt gebundeld met de kennis en expertise van de klant.

Vindingrijk vakmanschap

Mobilee verrast en verbindt, wij kiezen steeds creatieve manieren om resultaat te halen én het management en medewerkers mee te nemen in de verandering.

Resultaatgericht

Wij zorgen voor direct resultaat in de vorm van een zichtbare en blijvende verandering in besturing, proces, systemen en mensen.

Pragmatisch

In onze aanpak maken wij gebruik van modellen en concepten uit de theorie of de markt. Deze maken wij praktisch toepasbaar door deze te vertalen naar de specifieke situatie van de klant.

Voorbeelden
portfoliomanagement

Benieuwd naar portfoliomanagement in de praktijk? Mobilee heeft ruime ervaring voor een grote verscheidenheid aan opdrachgevers. Zie ook de case-omschrijvingen hieronder of lees onze verdiepende artikelen rondom portfoliomanagement.


Projecten & verdieping

Andere onderwerpen
Wendbaar organiseren

Slimmer samenwerken en succesvol veranderen.

Data als strategische grondstof

Data waardevol maken door nieuwe inzichten direct in de praktijk toe te passen.

Operationele excellentie

Prestaties verbeteren op  het gebied van klantervaring, reduceren van kosten of het verhogen van productiviteit.

De perfecte klantbeleving

Continue inspelen op klantbeleving met excellente dienstverlening.