Ken je onze sportieve Jelte al?

19 oktober 2021
Nieuws over/van Mobilee Interview

Vandaag stellen we graag Jelte Hofstra (32 jaar) voor; een ervaren transformatieconsultant en sinds een jaar in dienst bij Mobilee, hét nummer één organisatieadviesbureau van Nederland. Utrecht is waar Jelte zich thuis voelt en waar hij sinds kort samenwoont met ‘zijn meisje’. Sport, met name hockey, is voor Jelte een belangrijke uitlaatklep. Hij neemt deze teamsport serieus en verwacht dit dan ook van zijn teamgenoten. Hij zorgt ervoor dat hij geen wedstrijd of training mist. Afspraak is afspraak en dit draagt hij dan ook als kernwaarde mee privé en in zijn werk. 

Consultant Jelte HofstraJelte is geboren en getogen in Harlingen. Een typisch Fries stadje ten westen van Franeker. Samen met zijn ouders ging hij geregeld zeilen en nog steeds gaat hij graag met de zeilboot het water op. Buitensporten heeft hij van huis uit meegekregen maar ook zijn tussenjaar in Noorwegen heeft zijn liefde voor de bergen aangewakkerdGletsjer klimmen en in sneeuwgrotten slapen; Noorwegen heeft hem positief verrast en nog steeds denkt hij met warme gevoelens terug aan dit prachtige land.  

In Eindhoven volgde Jelte de bachelor Technische Innovatiewetenschappen aan de Technische Universiteit. Hier leerde Jelte om ‘dezelfde taal’ te spreken als mensen met een technische achtergrond en deze informatie te vertalen naar de business en functionaliteiten.  Als logische vervolgstap heeft hij daarna de master Communicatie, Beleid en Management gevolgd om de vertaalslag organisatie breed toe te kunnen passen.

Jelte: hoe zou jij jezelf omschrijven als consultant? 

Ik krijg energie van menselijk contact. Ik geniet ervan om dingen op te starten en significante verbeteringen te maken aan projecten. Projecten waar ik bijvoorbeeld van een vier een acht van kan maken vind ik heerlijk! Mensen blijven me verbazen en dat is waarom ik zo graag met ze samenwerk. Ik denk dat ik als consultant een organisatie kan helpen door mijn blik van buitenaf. Door goed naar iedereen te luisteren krijg je een beter beeld, waarna je de organisatie een spiegel kunt  voorhouden en we samen tot nieuwe inzichten en stappen kunnen komen. Luisteren is zoiets waardevols en ik heb geleerd dat het belangrijk is om comfortabel te zijn met stilte en vooral geen aannames te doen. Laat de ander praten want dan krijg je meer te horen dan dat je zelf constant stiltes opvult. Uiteindelijk is mijn doel in elk project om mezelf als consultant overbodig te maken en kennis te verankeren in de organisatie.  

Waarvoor kunnen we je wakker maken? 

Consultant Jelte Hofstra
Mensen, collega’s en vrienden weten dat ze me altijd kunnen bellen of appen als ze me écht ergens voor nodig hebben. Mijn werkmail heb ik niet op mijn telefoon staan omdat ik het ook belangrijk vindt om soms gewoon ‘uit’ te staan. Er is niet specifiek iets waarvoor ik graag wakker gemaakt wil worden. Laat mij maar gewoon slapen, dan ben ik de volgende dag meer waard. 

Waar ligt je expertise? Waarin heb je je ontwikkelt? 

Je kunt mij bellen als je het zelf niet geregeld krijgt. Ik maak de vertaalslag van IT naar business en van business naar IT en vind het heerlijk om iets vast te pakken en me hierin vast te bijten. Doorvragen is heel belangrijk om zo te achterhalen wat er écht speelt bij de ander. Op operationeel niveau heb ik genoeg kennis om te weten wat wel en wat niet werkt maar kan ook heel goed de vertaalslag maken naar management en beleidsniveau. Op dit moment heb ik de rol van business analist maar ben ik met name adviseur en consultant.  

Welke opdracht voer je momenteel uit en voor wie?  

Mijn huidige opdrachtgever is een uitvoeringsinstantie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ik ben onderdeel van een team met business analisten. Het ministerie van VWS heeft een zestigtal zorggerelateerde applicaties in beheer. Enkele applicaties moeten vernieuwd worden en verbeterd worden naar de huidige maatstaven die de overheid aan applicaties stelt. Ik ben nu bezig met het goed in kaart brengen van de nieuwbouwapplicaties en ben de brug tussen de business en IT.  

Welke ontwikkelingen/trends zie jij binnen je vakgebied? 

Consultant Jelte HofstraDe meeste organisaties hebben het tegenwoordig wel over data maar weinig organisaties gebruiken data ook écht om voorspellingen te doen. Je ziet dat data nu vooral wordt ingezet om inzicht te creëren maar minder om predictive analyses te doen in combinatie met verdere automatisering zoals RPA, Machine Learning of process mining 

De uitdaging is vaak bij organisaties dat data niet gestructureerd is. Terugkijken kunnen de meeste organisaties wel, realtime inzicht in hoe het momenteel gaat is al wat lastiger, maar de uitdaging zit hem vooral in het vooruit kijken.  

Als je kijkt naar de 5 onderwerpen binnen ons transformatiewiel wat voorspel je voor de toekomst?  

Mijn huidige opdracht is voor een uitvoeringsinstantie van VWS. Van oudsher is dat een vrij traditionele omgeving. Als je dat plot op het wiel van digitale transformatie zie je dat zij vooral stappen kunnen zetten op Operationele excelentie, Wendbaarheid en Data. Het ontsluiten van data en predictive analysis gaat heel belangrijk worden in de toekomst maar om dit te kunnen zijn moet je jezelf wendbaar organiseren en operationele excellentie in huis hebben anders ga je er nooit komen. Volwassenheid, daar is nog veel te halen. Het zit hem dus niet in één punt maar de samenhang tussen onderwerpen. Als één element verzaakt dan ebt dit door op andere vlakken. Daarom moet je als geheel samenwerken.  

Samenhang aspecten digitale transformatie

Jelte Hofstra

Consultant

+31(0)30 7670350

Over Jelte Hofstra

Jelte is een gedreven IT-transformatie consultant en stort zich graag op complexe vraagstukken in zowel de publieke als private sector. Zo is hij in staat complexe vraagstukken inzichtelijk te maken en terug te brengen tot de essentie. Deze essentie, gecombineerd met zijn datagedreven aanpak, helpt opdrachtgevers op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen.

Lees ook:


Ontvang meer artikelen direct in je inbox:

Aanmelden