Waarde creëren met data? Vergeet data governance niet!

Door Anne Wever | 12 mei 2025

Data governance succesvol in de praktijk brengen, gaat volgens onze Business Consultant Anne Wever nooit alleen over data. “Er zijn vier belangrijke elementen om waarde te creëren middels data governance: mens, proces, data en technologie”, legt ze uit. “Blijft er één achter? Dan wordt de potentie van data niet ten volle benut. Bij Mobilee richten we ons daarom op het ontwikkelen van duidelijke structuren, creëren we onderlinge verbindingen en stimuleren we een lerende cultuur.”

In dit artikel legt Anne uit waarom deze integrale aanpak essentieel is – en hoe structuur, verbinding en continu leren bijdragen aan het succes van een organisatie.

Een integrale kijk op data governance

Datagedreven werken gaat verder dan een nieuwe tool of data-platform. Om écht betekenis aan data te geven, is een werkbare en praktische aanpak voor het werken met data nodig: data governance. Data Governance (DG) wordt gedefinieerd als “de uitoefening van gezag en controle (planning, monitoring en handhaving) over het beheer van data-assets (bron: DAMA, DBMBOK2)”. En hoewel dit proces in iedere organisatie maatwerk is en afhangt van specifieke processen, zijn er volgens Anne drie basisprincipes die helpen om data governance te integreren:

  1. Structuur – Definieer heldere rollen en verantwoordelijkheden binnen de organisatie.
  2. Verbinding – Stem data governance goed en duidelijk af tussen teams en afdelingen.
  3. Continu leren – Zie data governance als doorlopend proces, niet als einddoel of formaliteit.

“Ik hoor het vaak genoeg: ‘We hebben een nieuw dataplatform geïmplementeerd, dus we werken nu datagedreven.’ Maar veel organisaties beseffen niet wat er daarna gebeurt. Wie is verantwoordelijk voor het beheer? Wie controleert of de juiste data wordt gebruikt? Hoe gebruiken teams een nieuw platform in hun dagelijkse werk?”

Voor een succesvolle transformatie, moeten technologie, mens, proces en data met elkaar in lijn zijn. Anne legt uit: “Organisaties willen vaak snel resultaat zien en knippen complexe vraagstukken op in ‘losse eilandjes’. De echte uitdaging zit juist in het verbinden van die onderdelen. Met een geïntegreerde data governance-aanpak zorg je dat alles op zijn plek valt.”

Waarde creëren middels data governance

Onderdeel van je cultuur

Data governance heeft weinig succes als het als losstaand IT-project wordt gezien. Het werkt pas écht als het verweven is in de bedrijfscultuur. Zodat werknemers niet alleen snappen hoe ze data inzetten, maar ook waaróm het belangrijk is en hoe het bijdraagt aan de bredere organisatiedoelen.

“Daarom is het belangrijk om eerst bewustwording te creëren”, benadrukt Anne. “Waarom doen we dit? En hoe draagt het bij aan onze strategie? Data governance gaat niet alleen over regels en compliance – het gaat om data laten werken voor je organisatie, door het te integreren in de dagelijkse praktijk.”

Data governance in de praktijk

Maar waar start je? Data governance kan voor organisaties als een groot en ingewikkeld onderwerp voelen. Anne’s advies: begin klein. “Het gaat om het scheppen van orde. Een goede eerste stap is om te kijken wie de huidige data-experts zijn binnen verschillende afdelingen, en hoe je ze met elkaar kunt verbinden om een start te maken met data governance.”

“In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, helpen we bij Mobilee organisaties om verder te bouwen op wat er al is”, legt ze uit. “Door te focussen op structuur, verbinding en continu leren, geven we organisaties concrete handvatten om data governance zelf op te pakken. Zo wordt het geen abstract, theoretisch concept, maar een praktisch hulpmiddel waar ze direct mee aan de slag kunnen.”

Eigenaarschap en verantwoordelijkheid

Uiteindelijk draait elke digitale transformatie om adoptie. Het gaat niet alleen om het implementeren van een systeem, maar om ervoor te zorgen dat het ook daadwerkelijk waarde oplevert. Medewerkers spelen daar een cruciale rol in. “Dat is waarom verandermanagement zo belangrijk is,” vertelt Anne. “Als mensen de tools niet omarmen, blijft de impact van technologie minimaal.”

Daarvoor moeten teams – naast begrijpen hoe data governance in elkaar zit – zich er ook eigenaar van voelen. Daarom werkt Mobilee volgens het principe: voordoen, samen doen, zelf doen. “Eerst begeleiden we teams in het proces,” vertelt Anne. “Daarna werken we samen om data governance te integreren in hun werkzaamheden. Uiteindelijk nemen zij zelf de regie. Op die manier nemen organisaties verantwoordelijkheid en eigenaarschap over hun digitale processen. En is data governance meer dan een beleidsdocument dat in de la verdwijnt.”

Van beleid naar gedrag

Door te focussen op structuur, verbinding en een lerende houding, kunnen bedrijven data governance écht tot leven brengen. Zo wordt het geen eenmalig project, maar een duurzame verandering, legt Anne uit: “Wanneer medewerkers eigenaarschap voelen en de waarde van data governance echt zien, dán vindt digitale transformatie pas echt plaats. Organisaties die die mindset omarmen, gaan niet alleen slimmer om met hun data, maar benutten ook het volledige potentieel ervan voor innovatie, efficiëntie én langetermijn succes.”

Meer weten over waarde creëren middels data governance?

Op 10 september is Anne namens Mobilee te vinden op de Data Expo, stand #40.
Een Engelse vertaling over waarde creëren middels data governance verscheen eerder bij onze partner TMC.

Data governance kansen grijpen
Nieuws

Nieuwe datawetgeving? Data governance helpt én biedt extra kansen

Door Ralf Spiering
Mobilee x TMC Data Expo 2025

Data Expo 2025

Jaarbeurs, Utrecht 10 Sep 2025 – 11 Sep 2025
Whitepaper Artificial Intelligence
Nieuws

Duurzaam waarde creëren met AI [Whitepaper]

Door Dick Beekhuizen& Jeroen Stoop