Interview met business analisten Wouter en Berry

3 juni 2020
Nieuws over/van Mobilee Consultant Interview

Mobilee’ers Wouter Leenders en Berry Vermeulen

Altijd in voor een grapje: zo zou je deze twee Mobilee’ers kunnen omschrijven. Wouter Leenders (40 jaar) en Berry Vermeulen (37 jaar) zijn beiden werkzaam als business consultant. In hun werkzame leven komen deze heren elkaar steeds weer tegen. En al helemaal nu ze collega’s bij Mobilee zijn! Naast hun vakgebied delen deze heren nog meer overeenkomsten. Wat kenmerkt hen zakelijk en privé, hoe is hun contact ontstaan én waar ligt hun passie? In dit interview, dit keer vanuit huis afgenomen, stellen we deze Mobilee’ers graag aan onze lezers voor.

Consultants Berry Vermeulen en Wouter Leenders

Berry’s voorstelrondje zonder Wouter

Berry werkt sinds November 2017 bij Mobilee als Business Consultant met een focus op
Projectmanagement en Business Analyse in de wereld van Digitale Transformatie. Na een studie in Utrecht, vestigde Berry zich met zijn vrouw Consultant Berry VermeulenNanouk en twee kinderen Liam (6 jaar) en Anna (2 jaar), in het wonderschone Maarssen . Zijn studie Informatica was een technisch georiënteerde studie waarbij hij een perfect passende afstudeerrichting kon kiezen: Het automatiseren van bedrijfsprocessen. Architectuur, beleid of toch meer de technische kant van digitaal transformeren: al deze aspecten zijn geïntegreerd binnen zijn huidige werkveld.
Techniek speelt al heel zijn leven een belangrijke rol. Vanaf kinds af aan was hij bezig met het openschroeven van apparaten zoals walkmans of pc’s. Inmiddels is deze interesse uitgegroeid naar een nieuwsgierigheid naar hoe iets is ontstaan en waarom iets gevraagd wordt. Technologische ontwikkelingen en trends volgt hij daarom dus ook op de voet.

Berry zijn expertise ligt op het inhoudelijke vlak van (Business) Analyse. Hierbij kijkt hij situationeel bij opdrachtgevers of binnen opdrachten naar o.a. governance, processen of functionaliteit ook al leidt soms zelfs tot meer technisch gedreven analyses. De grootste uitdaging vindt hij in het verbinden van mensen en zorgen dat de juiste mensen met de juiste dingen bezig zijn.

Zijn huidige opdracht ligt bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid waarbij de uitvoering grotendeels bij de Politie ligt. Hier is hij onderdeel van het programma Vernieuwing C2000: de omgeving en het systeem waar de communicatie van alle hulpdiensten in Nederland gebruik van maken. Het programma en onderliggende projecten hebben als doel om de onderliggende infrastructuur en software voor het TETRA-netwerk en de radiobediening in de meldkamers te vervangen. Inhoudelijk is hij o.a. betrokken bij het analyseren van processen, het inrichten van een structuur voor gecontroleerde toegang tot systemen en is hij onderdeel van een team dat verantwoordelijk is voor datamigratie van alle gebruikers gebonden-gegevens.

Wouter’s voorstelrondje zonder Berry

Wouter is geboren in IJsselstein en woont inmiddels enkele jaren met zijn vrouw Femke en kinderen Evi (6 jaar) en Jelle (3 jaar) in Driebergen. Na het afronden van zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft zijn werk zich altijd afgespeeld tussen Business en IT. Hij werkt Consultant Wouter Leenders Mobileesinds augustus 2019 bij Mobilee management & advies en wordt meestal gevraagd om als consultant te adviseren in verandertrajecten en voor Agile vraagstukken. Wouter heeft altijd veel gesport en kun je tegenwoordig veel op de racefiets vinden. Zo fietst hij fanatiek met vrienden en soms in het buitenland.

Wouter zijn expertise ligt binnen agile project management, business analyse & implementatie/release management. Daarnaast heeft hij op meerdere plekken bijgedragen aan agile/scrum implementaties. Van nature gaat hij altijd op zoek naar de verbinding en samenwerking tussen mensen en brengt hij humor en energie binnen de teams waarin hij werkt.

Op dit moment werkt Wouter voor de gemeente Utrecht als business analist. Hij zit daar in het demand-managementteam dat kort geleden is opgericht. Doel van het team is om de vraag vanuit de organisatieonderdelen binnen de gemeente beter af te stemmen op de capaciteit van IT. Het leuke van zijn rol is dat hij binnen de gemeente met totaal verschillende onderwerpen bezig is. Zo heeft hij bijv. onderzoek gedaan en advies gegeven over een efficiëntere manier van vergaderen binnen de gemeenteraad en later de implementatie hiervan gecoördineerd. Ook heeft hij de vastgoedketen in beeld gebracht. Op dit moment houdt hij zich bezig met managementrapportages, security, en een onderzoek naar de inzet van CRM oplossingen.

Wouter én Berry; inhoudelijk en privé veel raakvlakken

Ze leerden elkaar kennen toen ze nog in loondienst waren bij Delta Lloyd. Wouter in de rol van IT releasemanager en Berry als Business analist. Tijdens een migratieproject werkten ze voor het eerst samen. De klik was er snel doordat ze inhoudelijk een goede aansluiting hadden en met een positieve werkattitude het project verder brachten. Berry: “Ik had snel door dat Wouter en ik op veel vlakken overeenkomsten hadden. We hebben allebei de drive om het beste uit onszelf en onze omgeving te halen. Dat doen we met veel humor, pragmatisme en brede inzetbaarheid. We zijn beiden niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken om resultaat te behalen. Wat ons betreft was dit een gouden combinatie bij Delta Lloyd en nu ook weer bij Mobilee en onze klanten.” Privé zijn de kinderen van Berry en Wouter altijd een aanknopingspunt geweest. Er zit namelijk maar een week tussen de geboorte van hun oudste kinderen. Wouter: “Dat maakt het altijd leuk om te kijken hoe de ontwikkeling gaat, of de kinderen net zo dwars zijn en hoe ze de wereld ervaren op bijvoorbeeld school.”

Consultants Berry Vermeulen en Wouter Leenders

Welke ontwikkelingen/trends zien jullie in je vakgebied?

Berry: “Een ontwikkeling die ik vooral zie is dat Artificial Intelligence (AI) en de toepassing daarvan steeds makkelijker inzetbaar wordt. Eerst was AI vooral weggelegd voor organisaties met een stevige digital/technical footprint, maar deze footprint is niet meer essentieel omdat er steeds meer externe leveranciers zijn die kant-en-klare platformen aanbieden op het gebied van AI. Hiermee kan er op een relatief eenvoudige wijze een applicatie worden ontwikkelt of, met behulp van aangeleverde data(sets), heel simpel data geanalyseerd worden.

Waar voorheen zowel technische als cijferkundige specialisten nodig waren om over die brei aan data iets zinnigs te zeggen, bieden diverse grote leveranciers dit nu als dienst aan. Uiteraard blijft er wel de noodzaak om in dit soort gevallen heel goed na te denken over privacy en scherpe contractuele afspraken als er mogelijk gevoelige data geanalyseerd moet worden.”

En welke trends voorspel jij Wouter voor de toekomst?

Data is het nieuwe goud en nu al een belangrijke driver voor innovatie en vooruitgang. In de toekomst wordt dat alleen maar belangrijker. Grote bedrijven als Amazon en Google hebben een enorme schat aan data en weten deze data ook goed te analyseren. Dit geeft ze een enorme voorsprong op de concurrentie.

Op steeds meer vlakken zie je data en data analyse steeds belangrijker wordt. Zelfs bij het beoefenen van mijn hobby wielrennen zie ik dit terugkomen. Er zijn verschillende apps in de markt waarmee je routes kunt maken als je een mooi rondje wilt fietsen. De aanbieder die de meeste data heeft verzameld en die deze data het beste kan omzetten in leuke routes wint de concurrentiestrijd. Hoe beter de routes, hoe meer gebruikers, hoe meer data, hoe beter de routes etc.

Welke uitdagingen zien jullie vaak langskomen bij opdrachtgevers?

Het doorvoeren van (grootschalige) veranderingen is en blijft een uitdaging voor veel organisaties. Zeker als werkprocessen van gebruikers geraakt worden en er een groot technisch component aan vastzit. Compleet nieuwe systemen die net even iets anders werken dan voorheen zorgen ervoor dat de acceptatie en oplevering altijd net even anders lopen dan gewenst.

Mensen zijn vaak niet gewend aan veranderingen, terwijl veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen. Werknemers meenemen en helder communiceren over verandering blijft een uitdaging. Agile transities kosten bijvoorbeeld altijd veel energie en tijd. Het gaat pas echt werken en zijn vruchten afwerpen als mensen ook daadwerkelijk hun oude patronen doorbreken en de nieuwe werkwijze omarmen.

Binnen het digitale transformatiewiel van Mobilee voorziet Berry binnen het onderwerp Perfecte Klantervaring, in relatie tot ‘context(ual) awareness’, nog een mooie digitale ontwikkeling. “Ondanks dat het al jaren een onderwerp is wat iets gevoeliger ligt vanwege privacyaspecten denk ik dat context(ual) awareness, in de toekomst, meer voet aan de grond gaat krijgen. Context awareness (bewustzijn) is kort gezegd een reeks aan eigenschappen van mobiele apparaten of software dat ingezet kan worden om omgevingsfactoren mee te nemen in informatievoorziening, functionaliteit en/of besluitvorming. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van locatie-informatie, tijd en activiteit in relatie tot het weerbericht: Een smartphone weet dat een eigenaar (bijv. festivalganger) over tien minuten vanwege veranderende weersomstandigheden een flinke regenbui op zijn/haar hoofd krijgt. De eigenaar krijgt vervolgens een notificatie met looproute om alsnog een paraplu of poncho te halen. Een gave ontwikkeling lijkt me!

Consultants Berry Vermeulen en Wouter Leenders

Berry Vermeulen

Consultant

+31(0)30 7670350

Over Berry Vermeulen

Berry Vermeulen is consultant Digitale Transformatie bij Mobilee. Hij heeft jarenlange kennis en ervaring op het gebied van (business)processen, het verhogen van het digitale volwassenheidsniveau, het begeleiden van implementatietrajecten en coaching.

Wouter Leenders

Consultant

+31(0)30 767 0350

Over Wouter Leenders

Wouter is een breed inzetbare consultant met al meer dan 10 jaar ervaring op het snijvlak tussen de business en IT. Hij haalt veel voldoening uit het gezamenlijk behalen van uitdagende doelen, door mensen te verbinden en samenwerking op te zoeken.

Lees ook:


Ontvang meer artikelen direct in je inbox:

Aanmelden