Interview met Bram: ’De ethische discussie rondom data fascineert mij!’

21 januari 2021
Nieuws over/van Mobilee Interview

We stellen graag onze collega Bram Slaats voor. Bram is 31 jaar en woont in Utrecht met zijn vriendin Milou en twee zoontjes Abe en Boet. Bram is opgegroeid in Brabant en heeft gestudeerd in Nijmegen, vandaar dat de zachte g af en toe om de hoek komt kijken! Na zijn studie Bedrijfscommunicatie is hij begonnen in het bankwezen als (trainee) proces controller. Een bijzondere eerste carrièrestap die uiteindelijk veel betekend heeft voor zijn toekomst. Want al kwam hij niet terecht in de bedrijfscommunicatie: dit lag hem eigenlijk ook wel erg goed! Inmiddels werkt hij sinds 2019 bij Mobilee als (proces-/verander-)consultant. Een kleine kennismaking met deze gezellige collega.

Interview met Bram Slaats (links)

Bram: hoe ben je terecht gekomen binnen consultancy?

“Dat ik niet vanuit mijn studie direct ben begonnen binnen het werkveld bedrijfscommunicatie was geen vooropgezet plan. Terugkijkend blijkt dat mijn huidige werk als consultant echter veel overeenkomsten heeft met mijn opleiding. Zo vind ik het in opdrachten interessant om te kijken naar hoe je met een schriftelijke of mondelinge boodschap, verandering teweeg kunt brengen. Uiteindelijk gaat het om het effectief bereiken van je publiek.”

Al zijn hele leven is Bram een fanatieke hockeyer. De sport was tijdens zijn studententijd niet de voornaamste reden waarom hij graag hockeyde. Ook het informele en sociale aspect was een grote drijfveer om actief te zijn in het bestuur en de studentenhockeyvereniging. Nadat hij vanuit Nijmegen naar Utrecht verhuisde, is Bram direct weer gaan hockeyen bij een lokale hockeyclub. “Soms denk ik wel eens met weemoed terug aan mijn studententijd. Ik heb met veel plezier in Nijmegen gewoond, wat voor een groot deel kwam omdat ik daar een uitgebreid en sociaal netwerk had opgebouwd vanuit hockey, studie, bijbaan en studentenhuis. Ik realiseer me dat die levensfase echter achter me ligt is: het is vals sentiment, want het onbezorgde gevoel van mijn studiejaren krijg ik niet meer terug. Zeker niet nu ik alweer drie jaar vader ben. Ik zit in een nieuwe levensfase en dat is ook helemaal prima!”

Interview met Bram Slaats (links)

Red: Bram Slaats links op de foto.

Kun je wat meer vertellen over de opdracht die je momenteel uitvoert?

“Binnen mijn huidige opdracht ben ik betrokken bij een datawarehouse-migratie en daaraan gerelateerd implementatietraject  Daar komt van alles bij kijken. Samen met mijn collega Arjen sta ik opgesteld voor alle niet-technische zaken rondom dit traject. Denk hierbij aan het neerzetten van processen en het vormgeven van een tijdelijke werkstructuur. Deze rol zit meer aan de veranderkant dan aan de analysekant en komt neer op het bewaken, bedenken en implementeren van processen.”

Waar ligt met name je expertise?

“Ik zie dat mijn expertise steeds meer komt te liggen rondom Operational Excellence. De ontwikkeling die ik hierdoor heb meegemaakt zit hem in de niet-technische aspecten van datamanagement. Er is steeds meer data beschikbaar maar in hoeverre kunnen en mogen bedrijven hiervan gebruik maken? De AVG geeft wel de kaders en richtlijnen, maar nog steeds spelen ethische bezwaren een grote rol. Je ziet dit thema veel spelen bij de overheid. De mogelijkheden van het koppelen van data zijn enorm. Nu is de vraag: wil je dit als organisatie ook doen en helemaal als er gemeenschapsgeld bij komt kijken? Durf je het risico te nemen of elimineer je juist alle risico’s?”

De ethische discussie rondom het delen van data fascineert mij

“Ik vind het heel interessant om deze discussie te volgen en denk dat dit ingewikkelde dilemma in de toekomst een steeds grotere en belangrijkere rol gaat spelen. Ik lees nu het boek ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’. Hierin omschrijft Modderkolk op een begrijpelijke wijze wat de kracht van data is maar ook welke gevaren hiermee gepaard gaan en de rol die overheidsinstanties en geheime diensten spelen bij de inzet van data. Als je meer wilt weten over de afhankelijkheid van technologie en de risico’s die hiermee gepaard gaan, is dit boek zeker een aanrader!

Wiel Mobilee expertise

 

Bram Slaats

Consultant

030-767 0350

Over Bram

Bram Slaats is consultant bij Mobilee. Hij heeft ruimte ervaring opgebouwd met verandertrajecten waarbij hij theorie verbindt met de praktijk. Bram heeft in deze trajecten oog voor zowel de harde als de zachte kant van de verandering. Het meenemen van medewerkers in de context, planning en meerwaarde van het traject vindt hij randvoorwaardelijk om de implementatie goed te kunnen laten landen binnen een organisatie.

Lees ook:


Ontvang meer artikelen direct in je inbox:

Aanmelden