High performing teams aan de hand van de vijf scrum waarden

Door Lard Munten | 30 december 2024
Digitale transformatie Wendbaar realiseren

Wil je als organisatie je wendbaarheid vergroten en de realisatiekracht van je teams naar een hoger niveau tillen? Het geheim ligt in het ontwikkelen van high performing teams. High performing teams zijn onmisbaar voor organisaties die willen excelleren in een wereld vol verandering. Ze zijn efficiënt, doelgericht en voegen waarde toe door eigenaarschap te tonen en kansen te benutten. Ze experimenteren, groeien samen en creëren een open en respectvolle cultuur waarin succes floreert.

De afgelopen maanden heb ik samen met een grote telecomorganisatie gewerkt aan de volwassenheid van hun teams. Het is niet de eerste keer dat we binnen Mobilee klanten helpen met dit soort uitdagingen. Uit al deze verzoeken hebben we een standaard aanpak gedefinieerd die de basis legt voor het ontwikkelen van high-performing teams. Het leek het me goed om de gehanteerde aanpak hier met jullie te delen.

De basis? De vijf scrumwaarden: Commitment, Moed, Openheid, Respect en Focus. Deze waarden maken teams niet alleen effectiever, maar stimuleren ook een cultuur van continue groei en innovatie.

De kracht van de vijf scrumwaarden

De vijf scrumwaarden vormen een helder kompas voor teamontwikkeling:

  • Commitment: Volledige inzet om gezamenlijke doelen te bereiken en verantwoordelijkheid nemen bij uitdagingen. Dit versterkt de afstemming met stakeholders.
  • Moed: Durf om te vernieuwen en onbekende uitdagingen aan te gaan, wat leidt tot innovatie en groei.
  • Openheid: Transparantie over voortgang en fouten verandert obstakels in kansen en successen in gezamenlijke mijlpalen.
  • Respect: Waardering voor ieders bijdrage en de strategische richting zorgt voor balans tussen team- en organisatiedoelen.
  • Focus: Gericht blijven op wat echt belangrijk is, binnen de beschikbare tijd en middelen.

High performing teams aan de hand van de vijf scrumwaarden

Van inzicht naar groei

Om te bepalen hoe teams presteren en waar groeimogelijkheden liggen, heeft Mobilee een volwassenheidsscan ontwikkeld. Deze scan meet op basis van de vijf scrumwaarden waar de teams sterk in zijn en waar verbetering mogelijk is.

Vijf scrum waarden voor volwassenheid high performance teams

Groeistrategieën naar high performing teams

De uitkomsten van de scan vormen het startpunt voor een gerichte aanpak. Samen met teamcoaches worden strategieën uitgewerkt die teams helpen om door te groeien naar high performance. De aanpak richt zich op:

  • Het nemen van concrete acties om transformatie te starten.
  • Het borgen van duurzame resultaten.
  • Het vieren van successen op de juiste momenten.

Met de begeleiding van een ervaren teamcoach blijven teams gefocust en werken ze aan zowel korte- als langetermijndoelen.

Scrumwaarde Focus groeipad

Samen bouwen aan toekomstbestendige teams

In een dynamische wereld waarin wendbaarheid en innovatie onmisbaar zijn, vormen high-performing teams de ruggengraat van succesvolle organisaties. Door te bouwen op de vijf scrumwaarden – Commitment, Moed, Openheid, Respect en Focus – leg je een stevige basis voor effectiviteit en samenwerking. Gerichte groeistrategieën bieden teams niet alleen inzicht in hun huidige prestaties, maar ook een concreet pad naar verbetering. Het resultaat? Teams die niet alleen doelen halen, maar deze keer op keer overtreffen. Zo creëer je teams die consistent bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. En dat doen we natuurlijk graag samen!

Contacteer ons

Lard Munten

Consultant

+31(0)30 7670350

Over Lard Munten

Als consultant helpt Lard graag organisaties met het organiseren en realiseren van veranderingen. Dit doet hij met veel energie en enthousiasme en het liefst in multiculturele en dynamische omgevingen waar zowel zijn analytische als sociale vaardigheden goed van pas komen.

Lees ook:


Verbinding creëren medewerkers meer FUN
Nieuws

Met FUN krijg je échte verbinding!

Door Lorraine Ho
Veranderaanpak organisatie theorie kiezen
Nieuws

Welke veranderaanpak werkt voor jouw organisatie?

Door Carin Zuidema& Bram Slaats

Ontvang meer artikelen direct in je inbox:

Aanmelden