Test je datavolwassenheid en doe de scan!

Door Dick Beekhuizen | 3 februari 2020
Data als grondstof Scan Slagvaardige IV/IM organisatie

Start direct met de scan >>>

 

Hoe data volwassen is jouw organisatie?

Weet jij wat je doelstellingen zijn als team, als afdeling en als organisatie die wil groeien op het gebied van dataverwerking en informatievoorziening? De juiste doelen stellen is niet altijd eenvoudig. Vooral omdat organisaties niet altijd weten waar ze op dit moment staan in hun ‘data maturity’. Weten waar je nu staat, is cruciaal in het stellen van de juiste doelen. Maar hoe stel je de data volwassenheid van jouw organisatie vast?

Een handig hulpmiddel hiervoor is een Data Volwassenheid Scan. Die helpt je bij het bepalen van je huidige situatie op diverse vlakken en waar je wilt zijn over, pak ‘m beet 3, 4 of 5 jaar. Omdat dataverwerking een technische inslag heeft, bestaat de neiging vaak om zo’n scan te zien als technisch, iets voor IT. Met andere woorden; welke software en hardware moeten we aanpassen voor een betere dataverwerking? Dat is een gemiste kans, want deze insteek is veel te beperkt. Vaak is er veel te winnen bij de niet-technische aspecten van dataverwerking. Concreet:

  • Stel dat je merkt dat je informatie nodig hebt. Je krijgt wel wat informatie, maar die is naar jouw mening niet volledig genoeg. Weet je dan bij wie je moet zijn? Of hoe lang het duurt voordat die informatie wel volledig genoeg is? Dan kun je investeren in nieuwe tools, maar dat geeft geen directe verbetering in de informatie die je krijgt.
  • En laten we aannemen dat de data geleverd kan worden, maar dat er rekenregels voor nodig zijn om de juiste informatie te zien. Is die rekenregel dan voor iedereen hetzelfde en ziet iedereen dan de informatie conform die rekenregel?

Kortom; denk bij data niet alleen aan tools, maar vooral ook aan medewerkers, cultuur, draagvlak, besluitvorming, financiering en realisatie!

EEN SUCCESVOLLE DATASTRATEGIE

Omdat Mobilee klanten wil helpen groeien, hebben we hiervoor een groeimodel ontwikkeld. In dit model kijken we naar verschillende aspecten van de (data)organisatie: Proces en Werking, Organisatie en Cultuur, Sturing en Governance en Techniek en Tools. Dit model blijkt in de praktijk te helpen bij het stellen van doelen op het gebied van data & informatie. Op basis van het groeimodel hebben we een scan gemaakt; een laagdrempelige online check om te zien waar je met je team, afdeling en organisatie staat.

1. Proces en Werking

Deze categorie geeft inzicht in de aanpak en opzet van de informatievoorziening. Is het verwerken en beschikbaar stellen van data ingebed in gestructureerde processen of is er sprake van een adhoc aanpak? Is het helder op basis van welke criteria, prioriteiten worden gesteld tussen verschillende dataprojecten?

2. Organisatie en Cultuur

Hierbij krijg je inzicht in hoe de organisatie omgaat met medewerkers die zijn betrokken bij de informatievoorziening. Is kennis over het gebruik van data(tools) beperkt tot een specifieke groep mensen of afdeling, of wordt iedereen in de organisatie hierin gesteund en gestimuleerd?

3. Sturing en Governance

Deze categorie gaat in op het belang en de aansturing van de informatievoorziening en het koppelen met de strategische doelstellingen van je organisatie. De vraag hierbij is in welke mate het gebruik van data een onderdeel is van de strategie van een organisatie en hoe dit wordt beleefd door medewerkers en management.

4. Techniek en Tools

Tot slot kijken we naar de benodigde hulpmiddelen om met de data om te gaan. Denk hierbij vooral aan IT-gerelateerde hulpmiddelen, zoals software en hardware, maar ook aan richtlijnen of modelleringstechnieken.

Aan de slag!

Met het groeimodel heb je een bruikbaar hulpmiddel in handen om te bepalen waar je nu staat en waar je ambitie ligt. Om dit gemakkelijker te maken, hebben wij een online scan gemaakt; een laagdrempelige check om te zien hoe goed je scoort op de bovenstaande gebieden als het aankomt op datagedreven werken. De uitkomsten geven de eerste handvatten op welke gebieden je het beste activiteiten kunt initiëren en daarmee helpt het in het richten van je medewerkers en de investeringen.

Wil je snel ontdekken waar jullie als organisatie ongeveer staan? Doe dan nu de Mobilee Data Volwassenheid Scan.

START DE SCAN >>>

Dick Beekhuizen

Consultant

+31(0)30 7670350

Over Dick Beekhuizen

Dick helpt klanten met het verbeteren van hun interne en externe data analyse en -rapportage behoefte, zodat zij betere beslissingen kunnen maken. Deze beslissingen zijn niet alleen technisch van aard, maar veelal ook op het gebied van processen en organisatie. De data-volwassenheid-scan is een hulpmiddel om de huidige situatie te bepalen.

Lees ook:


Blog

Interview met projectmanager Jaap

Door Jaap van der Ende | 16 januari 2020

Ontvang meer artikelen direct in je inbox:

Aanmelden