Elise Blanken, afgestudeerd in de richting van Management Consulting, is in 2016 begonnen als consultant bij Mobilee. Ze vertelt over haar ervaring om als afgestudeerde te starten in de consultancy wereld.

“Ik ben afgestudeerd in januari 2016 aan de VU in Amsterdam in de richting van Management Consulting en sinds een half jaar werkzaam bij Mobilee management & advies. Verder ben ik getrouwd met Tinko en wonen we nu vijf jaar in het mooie Utrecht.
Waarom consultancy?

Het karakter van consultancy werk spreekt mij erg aan. Geen dag is hetzelfde en geen organisatie is hetzelfde. Door in de consultancy te werken, kan ik ervaring op doen in verschillende organisaties. Daardoor leer ik snel schakelen en functioneren in verschillende contexten. In de korte tijd dat ik als consultant aan de slag ben, heb ik al veel gezien en geleerd. Werken als consultant maakt wel dat je weinig vaste collega’s hebt, doordat je steeds wisselt van werkplek. Daarom vind ik het fijn dat Mobilee klein en informeel is en het mogelijk is om al je collega’s persoonlijk te leren kennen.

Vanuit de universiteit
Tijdens mijn studie heb ik vaak gehoord: “Als je eenmaal werkt. moet je alles nieuw leren”. In het begin vond ik dat wel spannend. Aan de ene kant klopt dat natuurlijk, alle ervaring ontbreekt nog. Toch merk ik dat ik enorm veel heb aan de skills die ik tijdens mijn studie heb opgedaan. Bijvoorbeeld het toetsen van aannames. Op de universiteit leer je om niets voor waarheid aan te nemen, maar zelf op zoek te gaan naar de waarheid. Hierdoor stel ik veel vragen en kan ik kritisch zijn. Een skill waar je in de consultancy veel aan hebt.

Mijn eerste klanten
Tijdens mijn eerste opdrachten heb ik deze strategie aangehouden: veel vragen stellen. Inmiddels heb ik een aantal opdrachten succesvol afgerond. Zo heb ik bij een groot industrieel bedrijf meegeholpen aan het beschrijven en optimaliseren van hun processen. Ook heb ik als business analist twee modules van een ERP-pakket geïmplementeerd bij een financiële organisatie. Het implementeren van het ERP-pakket vond ik een onwijs leuke maar ook uitdagende klus, omdat alle details moesten kloppen. Wat hierbij ook speelde, was dat veel eindgebruikers niet stonden te springen om het pakket in gebruik te nemen. Met goede communicatie en veel uitleg is dit gelukkig wel geland en wordt het pakket nu met succes gebruikt. Wat mij hierin heeft geholpen is mijn oog voor detail en het feit dat ik me de problematiek helemaal eigen heb gemaakt. En natuurlijk mooi meegenomen is dat beide klanten mijn behaalde resultaten zeer hebben gewaardeerd.

Persoonlijke groei
In dit jaar heb ik enorme stappen gemaakt in mijn persoonlijke ontwikkeling. Soms was het best zwaar om te wennen aan het werkende leven. Je privé-leven moet daar op aangepast worden en dat is best een transitie. Maar terugkijkend heb ik enorm genoten. In het bijzonder ben ik de familiare sfeer van Mobilee heel erg gaan waarderen. Het contact met collega’s is erg goed en ik kan veel van hen leren. In de toekomst hoop ik me meer te gaan richten op Lean Six Sigma projecten. Sinds kort heb ik mijn black belt gehaald en ben ik erg enthousiast geworden over processen, meten, statistiek en data-analyse. Ik wil organisaties helpen met het verbeteren van hun processen en het optimaliseren van hun klantwaarde.”

Elise Blanken

Consultant

+31(0)30 7670350

Over de auteur

Elise Blanken is wendbaarheid consultant bij Mobilee. Ze helpt organisaties o.a. met het implementeren van (Agile) verandertrajecten.