Met FUN krijg je échte verbinding!

Door Lorraine Ho en Nicole Loef | 9 juni 2022
Wendbaar realiseren whitepaper

Download de FUN-kit

Nicole en Lorraine zijn consultants bij Mobilee en werken momenteel allebei aan een digitaal transformatietraject bij dezelfde hightech multinational. Inhoudelijk zijn hun rollen weliswaar verschillend, ze dragen allebei de kernwaarden van Mobilee – Vindingrijk Vakmanschap, Mensgerichtheid en Resultaatgerichtheid – met zich mee. Bij hun klantorganisatie doet Nicole dit vanuit haar rol van Agile Portfoliomanagement Officer en Lorraine vanuit haar rol als Agile Coach.

Voor Nicole en Lorraine staat aandacht voor mensen en het samen met mensen naar resultaat toe werken centraal in hun werk. Daarbovenop zetten zij ‘FUNctionaliteit’ in binnen hun verandertrajecten. Hoe zij dat doen, lees je in dit interview! Ook geven Nicole en Lorraine een aantal tips om heel praktisch met FUN aan de slag te gaan.

“Wendbaarheid is nodig bij digitale transformatie”

Nicole is als Business consultant vaak de kartrekker binnen een verandertraject. Ze wordt regelmatig gevraagd om organisaties en teams te helpen om de juiste richting te bepalen, én daar naartoe te bewegen.

Lorraine helpt als Business consultant organisaties op hun reis naar continue verbetering. Vaak hebben deze organisaties een hulpvraag gerelateerd aan de Scrum en (scaled) Agile manier van werken. En dat is precies waar Lorraine heel erg blij van wordt. Voor haar is de Agile mindset van groot belang.

Meer trends en informatie over wendbaar organiseren? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in

Lorraine: “Ik zie deze mindset als een belangrijk onderdeel van elke (digitale) transformatie, ongeacht welk raamwerk, theorie of model verder wordt gebruikt om die verandering te kaderen. Bij transformaties word ik vaak als Agile coach voor een team of meerdere teams ingezet. Ik help de teams, Product Owners en Scrum Masters bij de (scaled) Agile manier van werken. Ook focus ik op het leiderschap in de betreffende organisatie. In deze rol ontkom je er niet aan om organisatorische vraagstukken onder de loep te nemen. Zo kijk ik systemisch naar mijn opdracht en de betreffende organisatie om oog te houden op het grotere geheel.”

“Is starten moeilijk? Het klinkt misschien cliché: je begint gewoon!”

Nicole: “Hoe ik opdrachten aanpak? Het klinkt misschien té simpel, begin gewoon. Ga kennismaken met de opdrachtgever en de directe collega’s. Probeer een goed beeld te krijgen van de uitdaging en de organisatie waarin je je bevindt. Bekijk alle aspecten, en neem hierin ook zeker de cultuur mee. Waar ligt de behoefte vanuit de klantorganisatie? In welke richting moet de oplossing gezocht worden? Wat is het ambitieniveau? Wat is er al? Wat moet er nog gebeuren? Langzaam vormt zich vanuit de vele puzzelstukjes een beeld.

Meer-FUN-voor-echte-verbinding-medewerkers-enthousiasmeren

Vanuit dit startpunt ga je werken. Niets is in beton gegoten. Steeds houd je het beoogde einddoel voor ogen. Blijf evalueren of je de juiste dingen aan het doen bent en of deze tot het gewenste resultaat leiden. Voor een duurzame verandering helpt het om hier de FUN factor in mee te nemen. Blijvende verandering ligt in de verankeringen van de (nieuwe) denk- en/of werkwijze bij de werknemers, niet in het vastleggen van de structuur op papier. Zorg ook dat je nooit zelf het anker van de verandering bent en dat anderen ook de nieuwe denk- en werkwijze adopteren.

Het centraal stellen van de mens is voor Mobilee-consultants cruciaal. Nicole legt uit: “Binnen de opdrachten die ik doe kijk ik altijd naar de collega’s als totaal persoon en neem ik hen mee in de verandering. Iemand vanuit zijn/haar eigen perspectief laten ervaren wat de nieuwe werkwijze is, werkt daarin veel beter dan erover vertellen.”

“Wat wij bedoelen met de FUN in FUNctioneel”

Een veel gebruikte uitdrukking binnen verandermanagement is:

“Mensen willen best veranderen, maar niet veranderd worden”.

Lorraine: “Als veranderaars zetten Nicole en ik elke dag onze creativiteit, wendbaarheid en innovatieve vermogen in, waarbij FUN een centraal element is: we integreren positiviteit, blijheid en vrolijkheid in ons werk om voor meer verbinding te zorgen. Plezier maken, ook in groepsverband, verbindt immers mensen. Het geeft energie en energie is wat we nodig hebben bij digitale transformaties, aangezien dit vaker wel dan niet nogal taaie trajecten zijn. FUN is voor ons niet iets extra’s bovenop of naast je werk: het is integraal onderdeel ervan. Simpel voorbeeld: het bewust glimlachen naar een collega. Mensen zijn gewend te spiegelen, dus grote kans dat je een grote glimlach terugkrijgt: goed voor een positieve boost! Daarnaast heb je natuurlijk een hele kit aan activiteiten die je als veranderaar kunt inzetten en die FUN in hun kern hebben.”

Nicole: “Denk bijvoorbeeld aan een FUNctionele check-in die je aan het begin van een meeting, workshop of training inzet. Of aan energizers en brain teasers tijdens deze sessies. Er wordt gelachen, de energie gaat stromen en er komen steeds meer goede ideeën. Vanuit daar kun je verder.”

Praktisch aan de slag gaan met FUN?

Download de FUN-kit

Lorraine: “Ik noem het ook wel het aanzetten van je innerlijke kind. Hierbij bedoel ik dus zeker niet dat we “kinderachtig” op het werk gaan doen. In ons werk zijn de vraagstukken taai en lastig en is “gewoon denken” niet afdoende. (Meer) Creativiteit is hierbij nodig. Kinderen zijn wat dat betreft nog een blanco canvas en hebben weinig beperkingen in hun hoofd, wat wij gaandeweg als volwassenen vaak en jammer genoeg zijn kwijtgeraakt. Dus wij zeggen: blijf speels en probeer te blijven denken in mogelijkheden!

Wat voor ons van belang is – FUN is nooit het enige doel op zich: de fun is FUNctioneel. Bedenk altijd welk doel je wilt bereiken met het FUN element. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om (meer) verbinding te creëren, het verbeteren van de samenwerking tussen collega’s, kennis over een bepaald onderwerp te verbreden of om het brein klaar te maken voor het volgende onderdeel tijdens een bijeenkomst. Houd ook altijd voor ogen wie de doelgroep is. Pas je FUN-activiteit aan aan je doelgroep.

Fysieke beweging tijdens online meeting FUN

Nicole vult aan: “In het begin wordt vaak lacherig gedaan over “spelen” op het werk en voelt het voor medewerkers wat onwennig als ze hier nog niet bekend mee zijn. Het is dan belangrijk om te zorgen dat mensen zich veilig voelen om te leren en te experimenteren en om klein te beginnen. Denk bijvoorbeeld weer aan die energizer, FUNctionele check-in of brain teaser die je bij een meeting, workshop of training kunt inzetten. Er wordt gelachen, de energie gaat stromen en er komen steeds meer goede ideeën. Vanuit daar kun je verder.

“Begin with the end in Mind”

Tot slot is het van belang dat, als ik FUN inbreng in het werk, ik dit op een manier doe die echt bij mij past. Op deze manier komt mijn plezier zo authentiek en écht mogelijk over!”

Zelf aan de slag met FUN voor meer verbinding!

Om je te helpen om jouw werkleven FUNctioneler te maken, geven Lorraine en Nicole een aantal voorbeelden hoe dit in je werk toe te passen. Probeer ze eens uit en gooi zeker nog je eigen FUN-sausje er overheen!

Praktisch aan de slag gaan met FUN?

Download de FUN-kit

 

 

Meer over de consultants:

Lorraine Ho

Consultant

+31(0)30-7670350

    Lees ook:


    Ontvang meer artikelen direct in je inbox:

    Aanmelden