Interview met managing (digital) consultant Thijs

5 maart 2020
Nieuws over/van Mobilee Consultant Interview

Mobilee’er Thijs van Tol


Thijs van Tol, 38 jaar, werkt nog maar een half jaar bij Mobilee. Des te meer reden om te ontdekken wie Thijs is en waarom onze klanten graag met Thijs samenwerken. Na een studie Interaction Design aan de kunstacademie en de studie Information Sciences aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is Thijs zijn carrière begonnen als business consultant. De studie was een mooie combinatie tussen IT en verandermanagement en sloeg de perfecte brug van business naar IT. Een werkgebied waar zijn passie nog steeds naar uitgaat. Op dit moment werkt Thijs op een opdracht bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) waar hij als Sr. Programmamanager en Sr. Productmanager informatie zichtbaar maakt voor de buitenwereld. Maak kennis met de mens achter de consultant Thijs van Tol.

Thijs van Tol

Na 10 jaar te hebben gewerkt en gewoond in Amsterdam ben ik met mijn vrouw Margriet en twee kinderen Suze (6) en Evi (4) in het lommerrijke Doorwerth gaan wonen. Mijn zoontje Floris (1) is daar geboren. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om speciaal bier te brouwen, met mijn gezin leuke dingen te doen, mij met de Lionsclub in te zetten voor goede doelen en met vrienden en familie te koken. Inmiddels ben ik meer dan 15 jaar actief als managing (digital) consultant en word ik voor opdrachten gevraagd vanwege mijn visie op en ervaring met digitale transformatie (digital leader). Ik ben vorig jaar op zoek gegaan naar een werkgever met een platte organisatie en een passende cultuur waar een gezonde dosis humor, samenwerking, inhoudelijke zaken en ambitie hand in hand zouden gaan. De jonge en dynamisch club Mobilee kruiste mijn pad en voldeed aan dit verwachtingspatroon.

Wat ik doe

RCE zet zich met specialistische kennis in voor Nederlands erfgoed en stimuleert eigenaren, beheerders, particulieren organisaties en overheden om waardevol erfgoed voor toekomstige generaties veilig te stellen. RCE is hierbij niet de eigenaar van een monument maar zij brengen alle informatie rondom een monument in kaart en onderhouden ze. Vanuit de RCE was er behoefte aan het ondersteunen van klantreizen van interne en externe erfgoedspecialisten door het inzetten van data.

De combifunctie die ik bij RCE vervul komt voort uit de strategische visie om van data zichtbare informatie te maken en het ontwerp en aanschaf van een complex dataplatform voor het ontsluiten van alle bronnen binnen de RCE. Dit om te zorgen dat alle RCE informatie beschikbaar is voor burgers en in- en externe erfgoedprofessional. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bedrijven, archeologen, historici maar ook hobbyisten die een bijdragen leveren aan erfgoed in Nederland.

Ik heb een IT-achtergrond en dat geeft mij de bagage om te kunnen sparren met architecten en ontwikkelaars. Ik denk dat mijn brede kennis van digitale transformatie en software engineering belangrijke redenen zijn waarom ik voor bepaalde opdrachten graag wordt ingezet. Mijn kracht zit in het in kaart brengen, op een heldere manier en met visie, van een transformatie en het aansturen van verschillende product owners waarbij ik functioneer als programmamanager of productmanager. Zo zit mijn kennis verspreid over alle vijf pijlers van Mobilee waarbij mijn voorkeur toch wel uitgaat naar het bereiken van de perfecte klantervaring en operationele excellentie vanuit een data gedreven fundament.

Ontwikkelingen

Als je kijkt naar de hoek waar ik me momenteel bevind, dan verwacht ik dat ‘Linked open data’ i.c.m. predictive analytics een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen om zo data aan elkaar te kunnen linken en data kopieën te voorkomen. Ook bij de RCE zie je dat data een steeds grotere rol speelt. Er wordt meer en meer geleund op het kunnen doen van voorspellingen zodat men weet wanneer bijv. een monument toe is aan renovatie of een mogelijke archeologische opgraving bij een aangewezen project ontwikkelgebied (bouw).

Het verzamelen, ontsluiten, analyseren en duurzaam beheren van data is van belang voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Meerdere kennisprogramma’s, RCE domeinen en externe partijen zijn afnemers van erfgoeddata. Zij hebben behoefte aan voorzieningen voor het raadplegen, creëren en wijzigen van informatie. Op dit moment wordt voor iedere behoefte een maatwerk oplossing gemaakt, dit is kostbaar en niet onderhoudbaar. Ook is het nu onmogelijk om een organisatie brede uniforme informatie kwaliteit te garanderen. Daarnaast wordt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) regelmatig geconfronteerd met vragen vanuit diplomatie (wetgever), beleid, onderzoek over de status van RCE data, waarbij de zoektocht naar de juiste data een onacceptabele tijd kost. Op dit moment is de ontsluiting van diverse bronnen binnen de RCE niet genoeg op orde om aan deze behoeften te voldoen. Diverse problemen leiden tot langdurige zoektochten. Om dit te realiseren is betere ontsluiting van de RCE-data vereist. De doelstelling van het programma is om de bestaande informatiebronnen te bundelen en te optimaliseren zodat een gecentraliseerde, online toegang wordt gerealiseerd.

Daarvoor wordt mijn kennis van IT en data en die van Mobilee ingeschakeld. Ik kijk hierbij met name naar architectuurprincipes in combinatie met customer journeys, linked open data, beschikbare IT-technologieën en datagedreven werken binnen de organisatie.

Thijs van Tol

Geassocieerde consultant

+31(0)30 7670350

Over Thijs van Tol

Thijs van Tol is consultant bij Mobilee. Hij heeft een brede achtergrond in digitale transformatie en software engineering en veel ervaring bij grote organisaties in Nederland waaronder het Rijksinstituut voor Cultureel Erfgoed. Zijn IT-achtergrond geeft hem bagage om te kunnen sparren met architecten en ontwikkelaars.

Lees ook:


Ontvang meer artikelen direct in je inbox:

Aanmelden